Schrijftips van juryleden van Waterloper

Schrijfwedstrijden zijn een goede oefening om je vaardigheden te ontwikkelen. Er worden in ons taalgebied genoeg wedstrijden uitgeschreven voor zowel korte verhalen als manuscripten. Afhankelijk van de organisatie en de doelstellingen van de wedstrijd zul je aan het einde kans maken op nuttige feedback op je verhaal, of wellicht zelfs publicatie van je verhaal/manuscript of een andere prijs. Bekijk een lijst van schrijfwedstrijden in ons genre op deze pagina >

Waterloper is een themaverhalenwedstrijd in de genres fantasy, horror en sciencefiction dat haar deuren voor het insturen van verhalen voor de editie van 2023 opent op 1 mei. Hieronder geven enkele juryleden tips waar zij op gaan letten in deze editie. Voor algemene tips voor het schrijven van korte verhalen schreven we eerder Schrijftips voor korte verhalen #1 en Schrijftips voor korte verhalen #2.

Jasper Polane

Jasper is auteur en uitgeverij van Uitgeverij Quasis. Hij heeft al meerdere boeken geschreven, waaronder de serie ‘De Onzichtbare Maalstroom’ en zijn nieuwste roman ‘Zwartruimte’. Verder is hij de bedenker en ‘curator’ van de succesvolle sciencefictionserie “de Zwijgende Aarde”, waarvoor hij het boek ‘Roest’ schreef.

Ik ben van plan er vooral op te letten of het verhaal origineel is en niet te veel lijkt op andere verhalen in het genre, en of het verhaal voldoende diepgang heeft en de lezer aan het denken zet. Ik ben zeer benieuwd waar jullie mee komen!

Matthijs Bree

Matthijs is redactielid bij FantasyWereld.nl, de grootste website over boeken in het fantasygenre, waar hij al sinds jaar en dag boeken recenseert.

Mijn tip naar deelnemers zou zijn: besteed net zo veel liefde, zorg en aandacht aan het einde van je verhaal als dat je besteed aan het begin en midden. Zo krijg je vaak de mooiste verhalen.

Gerard van den Akker

Gerard van den Akker was al jurylid van Fantastels, de spirituele voorganger van Waterloper en heeft ook alle voorgaande edities van Waterloper in de jury gezeten.

Zijn tips op een rijtje:

  • Schrijf niet voor de juryleden, maar schrijf gewoon het allerbeste verhaal dat jij kunt schrijven.
  • Maak het verhaal echt jouw kindje. En wees dan zo dapper om het voor ons hongerige wolven te werpen.
  • Elk verhaal heeft zijn eigen sterke en zwakke punten, en elke schrijver heeft zijn eigenaardigheden. Maak van dat alles gebruik, en laat uit jouw verhaal blijken wat jij leuk vindt, waar jij goed in bent.
  • Als je iets wilt doen om mijn leven als jurylid makkelijker te maken en hopelijk je kansen op een hogere plaats in de rangorde te vergroten, gebruik dan de spellingscontrole.
  • Lees goed de regels van de wedstrijd, en houd je eraan. Het is zo zonde om gediskwalificeerd te worden

Conny van den Elshout

Ook Conny doet alweer voor de vijfde maal mee als jurylid van Waterloper.

Naast spanning is sfeer voor mij erg belangrijk. Dat kan volgens mij in elk genre voorkomen, of een verhaal zich nu op de maan of in een donkere kelder afspeelt. Daarnaast is een van mijn speerpunten het letten op tegenstrijdigheden in het verhaal die geen deel uitmaken van de verhaallijn. Bijvoorbeeld: een blauwe lucht die opeens als groen beschreven wordt zonder verklaring waarom de kleur veranderd is.

Marjo Heijkoop

Marjo Heijkoop schrijft fantasyromans onder het pseudoniem Johanna Lime, veelal met een wereldbouw uit de toekomst waarbij er ook plaats is voor ruimtevaart en andere science fiction elementen. Johanna’s boeken Schimmenschuw, trilogie ‘De vergeten vloek’ en trilogie ‘Interplanetair’ zijn te vinden bij uitgeverij Zilverbron.

Waterloper is een themawedstrijd, dus ga ik er als jurylid vanuit dat het thema letterlijk dan wel figuurlijk in het verhaal is verwerkt. Zelf heb ik al eens een veteranenverhaal ingestuurd dat werd gediskwalificeerd omdat het thema er eerder als een postzegel opgeplakt was. Dat werkt dus niet. MIJN TIP is dan ook: schrijf een nieuw verhaal aan de hand van een of meer thema’s die dit jaar zijn opgegeven.

Ik ga letten op wereldbouw. Hoe ziet de wereld er in het verhaal uit? Is het zoals het leven bij ons en wat maakt het dan fantastiek? Is het heel anders dan bij ons en hoe ziet het er daar dan uit? Is het geloofwaardig, proef ik een sfeer, wat zijn de regels die daar gelden?

Ik ga letten op verhaalopbouw. Is er een begin, midden en einde in het verhaal, volgen de gebeurtenissen elkaar chronologisch op of is er een ander verband te ontdekken? Is er een verassende wending te bespeuren? Had ik kunnen weten hoe het afliep of komt de oplossing zomaar uit de lucht gevallen?

Ik daag je uit om te experimenteren met personages, perspectieven, tijden, en werelden. Ons genre kan een duwtje naar andersoortige verhalen dan wat al veel gedaan is wel gebruiken. Ga de uitdaging aan en vind inspiratie in de actuele onderwerpen die spelen in de maatschappij, geef er een draai aan en til het naar een hoger plan met de vraag die altijd op onze lippen ligt: ‘Wat als?’

Kaylee Ferrier

Kaylee is zelf geen schrijver, maar wel een fanatiek lezer. In die hoedanigheid zal zij ook de verhalen beoordelen.

Waar ik op ga letten: Leesbaarheid van een verhaal. In eerste instantie zal ik mijzelf telkens enkele vragen stellen: houdt het verhaal mijn aandacht vast? Ben ik nieuwsgierig naar de afloop? Herken ik een deel van mezelf in de karakters? Kan ik het verhaal makkelijk volgen? Daarnaast zal ik letten op logica binnen een verhaal, taal-, grammatica- en verhaalfouten.

Mijn tip aan de schrijvers: laat het verhaal, zodra deze gereed is, lezen door iemand die nog niet eerder in aanraking is geweest met het verhaal.


Meedoen aan Waterloper? Ga dan naar de officiële website om meer te weten te komen over de voorwaarden!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *