Laat jouw manuscript beoordelen redigeren corrigeren

Op zoek naar een redacteur om jouw werk te redigeren? Benieuwd of het auteurscontract dat je gaat tekenen wel marktconform is? Of ben je gewoon op zoek naar iemand die met je meedenkt? Bekijk onze diensten!

Bekijk onze populairste diensten

En zet de volgende stap in jouw schrijfcarrière.

Haal het beste uit je verhaal door een frisse blik en gedegen feedback van een professional op het gebied van stijl en structuur. Met een volledige redactieronde van onze schrijfprofessionals breng je jouw manuscript weer een stap verder.

Heb je een aanbod gehad van een uitgeverij, maar heb je geen idee waar je akkoord mee gaat? Laat je contract controleren door een van onze redacteuren.

Wil je van iemand horen of je op de goede weg zit en het de moeite waard is om door te schrijven, of dat je het juist over een andere boeg moet gooien? Vraag dan een leesrapport aan.

Veelgestelde vragen

Bij Fantasy schrijven onderscheiden we vier soorten redacteuren die je kunt inhuren om jouw manuscript onder handen te nemen. Elk met hun eigen specialismen, en ook elk met hun eigen prijskaartje. Maar welke redacteur huur je dan in welk stadium in? Bij een traditionele uitgeverij gaat jouw manuscript – nadat jij het eventueel zelf al door een vriend of vriendin hebt laten lezen – eerst langs een interne redacteur, en dan langs een externe persklaarmaker én corrector. Het manuscript wordt dus altijd door minimaal vier paar ogen bekeken: die van jouzelf, jouw redacteur, en van jouw persklaarmaker en corrector.

Een proeflezer, vaak een vriend of vriendin, partner of familielid, leest (een deel van) je manuscript, en vertelt je vervolgens wat hij of zij goed of slecht vond aan je boek. Een proeflezer kijkt enkel naar de inhoud: wat kan duidelijker, wat kan weg, waar zakt de spanning in et cetera.

Bij Fantasy schrijven kun je een proeflezer inhuren voor een leesrapport. Omdat je van iemand wilt horen of je op de goede weg zit, of het de moeite waard is om door te schrijven of dat je het juist over een compleet andere boeg moet gooien. Zie het als een eerste, eerlijke reactie op jouw schrijfwerk. En heel fijn middel voor beginners die geen idee hebben van hun schrijfkwaliteit.

Binnen een uitgeverij is een redacteur niet alleen jouw contactpersoon, hij of zij begeleidt jou ook bij het schrijven van je manuscript(en). Het is iemand met wie je het eerst idee bespreekt, die met jou aan de grote lijnen gaat werken (de wereld, de personages, de plot, enz.), en die daarna commentaar levert op wat je hebt geschreven. Vaak doet een redacteur ook nog het zogehetenline editing, dat wil zeggen regel voor regel correcties doorvoeren in het hele manuscript. Maar dit is sterk afhankelijk van het niveau van de auteur.

Een redacteur huur je bij Fantasy schrijven in op het moment dat je klaar bent met de eerste versie van je werk, en je al redelijk idee hebt van je eigen kwaliteiten. Uit zijn of haar werk volgt een gedetailleerd rapport over wat je kunt verbeteren aan je manuscript. Denk aan schrijfstijl, hoofdstukvolgorde, het schrappen of juist uitdiepen van personages, logica en plot, en nog vele andere zaken.

Je krijgt duidelijk te horen wat er niet goed is, waar het beter kan en wat anders kan. Al dan niet in de vorm van vragen en aanpassingen. Allemaal in de kantlijn van je bestand uitgeschreven.

Weet je niet goed waar je moet beginnen met je verhaal, kom je tijdens het schrijven vast te zitten, of wil je graag weten of je op de juiste weg zit? Onze schrijfcoaches kunnen je door hun jarenlange ervaring op de juiste weg helpen. Aan de hand van persoonlijk contact krijg je schrijfadvies op maat. Daarnaast hebben onze schrijfprofessionals elk hun eigen specialismen waar je hen voor kunt inschakelen, zoals het nalezen van je synopsis, of het opstellen van een begeleidende brief naar een uitgever.

De persklaarmaker bekijkt je manuscript inhoudelijk én taalkundig, met name op inconsistenties, en zal onder andere stroeve zinnen redigeren (met ‘wijzigingen bijhouden’), voorstellen welke woorden/zinnen/alinea’s geschrapt kunnen worden, en nog veel meer.

Hij of zij zal niet meer focussen op de grote lijnen van het verhaal (hoewel je het wel krijgt te horen als iets niet klopt), maar is vooral bezig met de details.

Een persklaarmaker heeft een goed oog voor inconsequenties (een blauwe jas is ineens groen), zorgt dat je in dezelfde tijd (verleden schiet over naar heden) en vertelvorm (ik, hij, wij) blijft schrijven. Hij of zij kent elke correcte uitdrukking uit zijn of haar hoofd, en vertelt het wanneer je anglicismen gebruikt.

De corrector haalt niet alleen de laatste taalfouten eruit, maar zal tevens nieuwe foutjes corrigeren die zijn ontstaan tijdens het opmaken. Denk hierbij aan afbreekfoutjes aan het eind van de regel, aan enkele zinnen op een verder lege pagina, ontbrekende paginanummers, afwijkende lettertypes of -groottes et cetera.

Ik krijg dat bij een traditionele uitgeverij toch allemaal voor niets? Klopt! Althans, zo hoort het wel. Er zijn echter ook (kleinere) uitgeverijen die jou zullen vragen zelf mee te betalen aan de redactie van jouw boek, of die deze stap compleet overslaan. In dat laatste geval, of als je (nog) geen uitgeverij hebt, moet je dus het heft in eigen handen nemen. En dat kan om meerdere redenen zijn:

  1. Je wilt meer kans maken om op te vallen bij een traditionele uitgeverij. Hoe beter het manuscript dat je inlevert, hoe groter de kans dat een uitgeverij toehapt.
  2. Jouw uitgeverij vraagt een eigen bijdrage. Maar dan kun je het misschien net zo goed (en misschien wel voor minder) ook zelf laten redigeren.
  3. Jouw uitgeverij wil het manuscript überhaupt niet redigeren. Maar jij weet dat een goede redacteur jouw manuscript naar een hoger niveau kan tillen!
  4. Je bent van plan je manuscript in eigen beheer uit te geven, en je wilt niet dat lezers na het lezen van het boek het teleurgesteld wegleggen.

Ja, dat kan heel makkelijk! Nadat je een dienst bij ons hebt besteld nemen we contact op om verdere stappen te bespreken of om je in contact te brengen met een van onze redacteuren. Wil je de dienst dus cadeau geven dan hoef je ons slechts in contact te brengen met de persoon voor wie het cadeau bedoelt is.

Wil je deze persoon iets fysieks overhandigen? Vraag dan om onze  printbare cadeaukaart.

Website ontwerp

Tegenwoordig mag je hoge eisen stellen aan je online aanwezigheid. Of het nu gaat om een eigen webwinkel, een simpele blog of een platform om contact te leggen met je volgers, wij zorgen voor een mooie oplossing! Een goede website is het perfecte visitekaartje en onze responsive designs zorgen ervoor dat mensen jouw website op alle mogelijke platforms optimaal kunnen bekijken. Zowel op de computer, als achter een laptop of mobiele telefoon. Ook kun je bij ons terecht voor het opzetten van een webshop voor de verkoop van je diensten of producten.