Artikelen van Brian Stavely

Artikelen van Brian Stavely

Auteur Brian Staveley heeft een master in creatief schrijven aan Boston University. Het Bloed van de Keizer was zijn debuut en is internationaal erg goed ontvangen, met als beloning de David Gemmell Morgningstar Award voor beste debuut van 2014. De Erfenis van de Keizer is het laatste deel van de prijswinnende trilogie. Een standalone verhaal dat zich afspeelt in dezelfde wereld is nog niet vertaald.

Usain Bolt zou het niet zo naar zijn zin hebben in de meeste fantasywerelden. Hij zou natuurlijk nog steeds snel zijn, maar niemand zou hem precies kunnen vertellen hóé snel.
Vermenging, leentjebuur en opnieuw toe-eigenen van namen en rituelen, zijn belangrijke redenen voor de complexiteit en verscheidenheid in de wereldreligies van vandaag. Wordt dit ook toegepast in fantasy?
Het is helemaal niet bekend wat Durins Vloek, de Balrog uit In de ban van de ring, nu eigenlijk de hele dag doet. Op de loer liggen, blijkbaar.
Een goede ontwikkeling in fantasyboeken is de toevoeging van wat meer specialistische beroepen, zoals bankiers.
In alles, van tactiek tot esthetiek tot milieu-ethiek, hebben de slechteriken een bizarre, soms incoherente psychologie. De echte vraag is: maakt het uit?
Om echt ergens een expert in te worden, zo is onderzocht, zul je tienduizend uur aan studie/oefening erin moeten steken. En dat is een serieus probleem voor fantasyschrijvers.