Schrijfadvies van vijf bestsellerauteurs

02) Schrijfadvies van vijf bestsellerauteurs

Veel schrijvers kunnen het beamen: een boek schrijven is niet makkelijk. En dat is helemaal waar als je een fantasy of sciencefiction verhaal op papier aan het zetten bent. Gelukkig zijn er hulpmiddelen beschikbaar, waaronder tips van bekende auteurs. Vrijwel niks is motiverender dan horen (of lezen natuurlijk) dat jouw favoriete schrijvers ook moeite hadden in het schrijfproces, en hoe ze dat hebben aangepakt.

 1. ‘Schrijf niet zoals ik. Schrijf als jezelf. Niemand anders kan dat. Schrijf dat boek.’ J.K. Rowling, schreef de wereldberoemde Harry Potter-boeken
  Rowling bedoelt hiermee dat je jezelf moet blijven, ook in je schrijven. Probeer niet een ander na te doen, of te schrijven zoals een ander schrijft. Vind je eigen stem en gebruik die.
 1. ‘Ga achter je toetsenbord zitten en zet woord na woord op papier totdat het af is.’ Neil Gaiman, auteur van o.a. Ster, Amerikaanse Goden, en Coraline
  Het klinkt zo simpel, maar je wil niet weten hoeveel schrijvers zeggen dat ze een boek willen schrijven, maar het niet echt doen. Wie niet schrijft wordt ook nooit beter in schrijven.
 1. ‘Als je geen tijd hebt om te lezen, dan heb je geen tijd – of middelen – om te schrijven.’ Stephen King, auteur van o.a. De Donkere Toren en IT
  Lees zo veel mogelijk (verschillende) verhalen en vraag jezelf af: wat zou ik anders hebben gedaan dan deze auteur, en waarom? Schrijvers die niet lezen zijn geen schrijvers. 
 1. ‘Gebruik logica waar logica van nature niet bestaat. Je moet weten hoe jouw wereld in elkaar zit.’ Terry Pratchett, auteur van o.a. de Schijfwereld-saga
  In fantasy en sciencefiction moet je hier meer over nadenken dan bij andere genres, want je creëert een nieuwe wereld. Maak de grenzen op een duidelijke manier. Bijvoorbeeld: hoe werkt magie? Wie kunnen het gebruiken, en waarom? Hoe werkt de samenleving?
 1. ‘Ik luister naar mijn gevoel. Ik schrijf wat goed voelt.’ N.K. Jemisin, auteur van Het Vijfde Seizoen
  Veel schrijvers zijn tijdens het schrijven al bezig met de grote vraag hoe succesvol hun boek wel of niet zal worden. Wat lezers van dit of dat vinden. Maar het belangrijkste is dat je op je eigen gevoel af gaat. Dat je lol hebt in het schrijven. De rest komt daarna.

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *