Waarom Game of Thrones-auteur George R.R. Martin nog steeds op een oude DOS-computer schrijft

Elke auteur heeft zo zijn of haar eigen methoden en hulpmiddelen om aan manuscripten te werken. Sommigen gebruiken state of the art laptops, anderen juist weer ouderwetse typemachines. Je hebt Word of gespecialiseerde schrijfprogramma’s, talloze apps, en tegenwoordig zelfs AI om te helpen. Bestsellerauteur George R.R. Martin pakt het echter anders aan.

Game of Thrones-koning George R.R. Martin gebruikt al decennialang het verouderde DOS besturingssysteem in combinatie met tekstverwerker Wordstar 4.0. Een computer die nota bene niet aangesloten is op het internet. Eerlijk is eerlijk, hij heeft daarnaast wel een aparte pc om te browsen, mail te beantwoorden en zijn belastingaangifte te doen. Maar schrijven doet hij daar niet op.

Waarom? Martin heeft een gruwelijke hekel aan moderne schrijfsoftware met autocorrect en spellingscontrole. Voor velen van ons juist extreem handig, maar voor fantasyschrijvers zoals Martin kan dit natuurlijk frustrerend zijn. Zeker als je software woorden als Valyria omzet naar varia, of Dracarys naar drakars. En met de omvang van het befaamde Het Lied van IJs en Vuur in het achterhoofd snap je meteen waarom dat problemen geeft. Bovendien is het voordeel van het simpele zwarte scherm met witte tekst, dat je als schrijver ook niet wordt afgeleid tijdens het schrijfproces. 

Nu gebruiken niet alle moderne tekstverwerkers of schrijfprogramma’s automatische tekstcorrectie, en als ze dat wel doen is die functie meestal ook uit te schakelen; net als de spellingscontrole. Maar het lijkt er niet op dat Martin snel zal afwijken van zijn manier van schrijven. En zeg nou zelf, wie zou het een schrijver van dat kaliber kwalijk nemen?

Betekent dit dan dat jij nu op Marktplaats op zoek moet naar een oude DOS-computer? Als je je redacteur of uitgeverij tevreden wilt houden, dan zouden wij adviseren om gewoon de nieuwste versie van Word te (blijven) gebruiken. En wil je afleiding voorkomen probeer dan ineens de Focus-functie in Word!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *